piątek, 21 sierpnia 2015

Rolada szpinakowo – łososiowa

Rolada szpinakowa z łososiem, sprawdzi się na każdej imprezie. 
Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka.
Przepis zaczerpnięty z internetu.
RADA:
 Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne

Rolada szpinakowo – łososiowa

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy




Składniki:
na ciasto szpinakowe
opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
4 jajka
3- ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka - masła
Nadzienie do rolady szpinakowej
200 g wędzonego łososia w plastrach
2 - serki chrzanowe
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do rozmrożenia szpinaku i odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. 
Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować.
 Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać. 
Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.
 Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. 
Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego. 
Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. 
Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc. 
Smacznego !

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)