Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka.
Przepis zaczerpnięty z internetu.
RADA:
Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne
Rolada szpinakowo – łososiowa
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki:
na ciasto szpinakowe
opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
4 jajka
3- ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka - masła
Nadzienie do rolady szpinakowej
200 g wędzonego łososia w plastrach
2 - serki chrzanowe
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do rozmrożenia szpinaku i odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować.
Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.
Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.
Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia.
Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego !
Już kilka razy się do niej przymierzałam. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPięknie wygląda ta rolada, szpinak uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRolada musi być wyśmienita w smaku,ponieważ wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńDanusiu już od dawna przymierzam się do zrobienia tej rolady :)
OdpowiedzUsuńPyszności....
OdpowiedzUsuń