Na letnie orzeźwienie polecam, deserek serowo jagodowy z dekoracją czekoladową od firmy - Słodki Świat
Deser jagodowy z serkiem mascarpone
Składniki:
na masę jagodową
śmietana 36 % - 125 ml
cukier - 1 łyżka
serek mascarpone - 125 g
jagody - 0,5 szkl
na masę serową
śmietana 36 % - 125 ml
serek mascarpone - 125 g
cukier puder - 1 łyżka
dodatkowo
galaretka truskawkowa - 1 opak
woda gotowana - 250 ml
jagody - 4 łyżki
dekoracja z czekolady -Słodki Świat
listki mięty
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Jagody umyć, osączyć na sicie.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować.
Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować.
Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.
Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.
Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.
Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.
Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Z serkiem mascaprone musi niezle smakować;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super :-).
OdpowiedzUsuń