sobota, 1 sierpnia 2015

Deser jagodowy z serkiem mascarpone

Na letnie orzeźwienie polecam, deserek serowo jagodowy z dekoracją czekoladową od firmy - Słodki Świat

Deser jagodowy z serkiem mascarpone






Składniki:
na masę jagodową
śmietana 36 % - 125 ml
cukier - 1 łyżka
serek mascarpone - 125 g
jagody - 0,5 szkl
na masę serową
śmietana 36 % - 125 ml
serek mascarpone - 125 g
cukier puder - 1 łyżka
dodatkowo
galaretka truskawkowa - 1 opak
woda gotowana - 250 ml
jagody - 4 łyżki
dekoracja z czekolady  -Słodki Świat
listki mięty
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. 
Jagody umyć, osączyć na sicie. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. 
Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować. 
Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować. 
Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.
 Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.
 Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.
 Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową. 
Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty. 
Wstawić na godzinę do lodówki.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)