Taką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem
Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona
Rolada biszkoptowa z galaretką
Składniki:
CIASTO
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól szczypta
NADZIENIE
galaretka wiśniowa 2 opak
woda gotowana - 700 ml
POLEWA
czekolada gorzka - 0,5 szt
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.
Następnie dodać cukier , dalej ubijać.
Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut.
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia.
Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę.
Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową.
Danusiu roladka wspaniała. Oj zjadłabym taką z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie rolady :)
OdpowiedzUsuń