piątek, 24 lipca 2015

Fasolka po bretońsku


Dziś polecam fasolkę po bretońsku .

Fasolka po bretońsku

Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  Antonio -PORCELANA BOGUCICE





SKŁADNIKI :
kiełbasa cienka - 250 g
fasola Jaś - 400 g
boczek wędzony - 100 g
koncentrat pomidorowy - 100 g
cebula - 1 szt
wegeta
sól i pieprz
majeranek
olej do smażenia
mąka - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE :
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc.
Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła .
Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli.
Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować.
Doprawić do smaku, solą i pieprzem.



6 komentarzy :

  1. Pycha! Bardzo lubię fasolkę po bretońsku

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nie przepadałam za fasolką, a teraz ją bardzo lubię, w szczególności ten sosik, koniecznie pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaku . Chyba zrobię jutro z młodej fasolki cosik :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)