piątek, 24 lipca 2015
Fasolka po bretońsku
Dziś polecam fasolkę po bretońsku .
Fasolka po bretońsku
Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Antonio -PORCELANA BOGUCICE
SKŁADNIKI :
kiełbasa cienka - 250 g
fasola Jaś - 400 g
boczek wędzony - 100 g
koncentrat pomidorowy - 100 g
cebula - 1 szt
wegeta
sól i pieprz
majeranek
olej do smażenia
mąka - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE :
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc.
Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła .
Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli.
Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować.
Doprawić do smaku, solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pycha! Bardzo lubię fasolkę po bretońsku
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja Martuniu :)
UsuńKiedyś nie przepadałam za fasolką, a teraz ją bardzo lubię, w szczególności ten sosik, koniecznie pikantny :)
OdpowiedzUsuńTen sosik jest rewelacyjny :)
UsuńNarobiłaś mi smaku . Chyba zrobię jutro z młodej fasolki cosik :)
OdpowiedzUsuńJak ja ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń