niedziela, 5 lipca 2015

Kruche z porzeczkami i budyniem




                                               Kruche z porzeczkami i budyniem













SKŁADNIKI :
na ciasto
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
margaryna - 250 g
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń :
mleko - 4 szkl
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
cukier - 4 łyżki
dodatkowo :
porzeczki czerwone - 500 g
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki  oszypułkować, umyć, osączyć na sicie.
Kruche ciasto :
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy.
Na ciasto wyłożyć porzeczki.
Budyń:
Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować.
W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Wylać gorący budyń na porzeczki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez 45 minut.





Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji RAJSKI OGRÓD _ PORCELANA BOGUCICE




8 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)