wtorek, 17 listopada 2015

Gruszki w syropie

Bardzo smaczne gruszki w syropie. 
Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść

Gruszki w syropie



Składniki:
2 kg - twardych gruszek
2 - litry wody
80 dag - cukru
goździki
kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki. 
Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. 

Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika. 
Zagotować wodę z cukrem. 
Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut

7 komentarzy :

  1. Też mam kilka słoiczków w piwnicy :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sprawa takie gruszki na zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) na zimę w sam raz , też takie robiłam , do ciast i deserów super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)