niedziela, 15 listopada 2015

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

 Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. 
Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę.                              


                                               Zupa rozgrzewająca z pulpecikami


 Składniki: 
                                                               
0,5 kg - pieczarek
2- papryki słodkie
2- słoiki sosu meksykańskiego
2- puszki fasoli czerwonej
sól i pieprz
1- marchewka
1- pietruszka
0,5- selera
0,5 - pora
1- łyżka masła
1- cebula
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
3,5 l wody
Pulpety
0,5 kg-mięso mielone
jajko - 1 szt
bułka tarta - 3 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów
Sposób przygotowania:

Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. 
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. 
Następnie przygotować pulpeciki. 
Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną.
Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. 
Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować. 
Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.  

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)