środa, 6 stycznia 2016

Bananowy kopiec

Bardzo pyszne ciasto do kawy lub herbatki, moja rodzinka uwielbia takie ciasta.
Następnym razem przekroję ciasto i przełożę kremem, dlatego że ten kopczyk, bardzo się kruszy.
Do śmietany też nie dałam cukru pudru, aby nie była za słodka.



                                                              Bananowy kopiec







BISZKOPT
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
KREM
 śmietana - 36 % - 2,5 szkl
żelatyna - 1 łyżka
gotowana woda
czekolada gorzka - 40 g
DODATKOWO:
banany - 4 szt
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
BISZKOPT
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach  28 cm, piec 35 minut w 175 stop, ostudzić
Łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm
Wydłubane ciasto zetrzeć na tarce, lub pokruszyć.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć w środku ciasta, skropić sokiem z cytryny.
KREM
Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić.
Śmietanę ubijać , dodawać powoli  żelatynę,  ubić na sztywno.
Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu.
Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego !

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)