sobota, 27 listopada 2021

Sernik piernikowy

                                  Sernik piernikowy

                                   

                                           

Przepyszny sernik na świąteczny stół lub inne okazje.

Ciasto :

mąka - 2 i 1/2 szkl

przyprawa do piernika - 1 łyżka

kakao - 3 łyżki

żółtka - 4 szt

cukier - 1/2 szkl

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

masło lub margaryna - 250 g

Masa serowa :

ser biały w kostce - 1,5 kg

jajka - 7 szt

budynie śmietankowe - 2 opak

cukier - 1 i 3/4 szkl

masło - 145 g

Dodatkowo :

tłuszcz do smarowania blachy

Ciasto:

Na stolnicę wysypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodać zimne pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki wymieszać nożem, zagnieść szybko ciasto.

Pozostałe białka jaj z ciasta odstawić do lodówki, możemy je wykorzystać,

do czego innego np. bezy.

Podzielić ciasto na dwie części mniejszą i większą.

Mniejszą część ciasta, włożyć do torebki foliowej i odłożyć do lodówki.

Blachę o wymiarach (25 × 36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta. 

Masa serowa:

Ser zemleć trzykrotnie w maszynce.

Białka oddzielić od żółtek.

Do miski dodać masło, dodać żółtka i cukier, ucierać razem kilka minut następnie dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać na końcu wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywną pianę dodać do sera wymieszać delikatnie szpatułką.

Wyłożyć masę serową na ciasto wyrównać powierzchnie.

Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową.

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez godzinę.

Upieczony sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)