niedziela, 1 września 2013

Biszkopt z jeżynami

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami

Biszkopt z jeżynami




SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka -5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
PRZEŁOŻENIE
śmietana 18%- 500 g + 2 łyżki
galaretki wiśniowe - 2 opak
jeżyny
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem
 do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)