czwartek, 26 marca 2015

Gofry z migdałami i olejem

Otrzymałam paczuszkę pełną bakalii od Świadome Odżywianie, dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować.
Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry  i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej.
Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące.



Gofry z migdałami i olejem










Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szkl migdały tarte
2- jajka
2- szkl mleka
1- łyżeczka proszku do pieczenia
6- łyżek oleju Rapso
szczypta soli
1- łyżka cukru
sos adwokatowy

Przygotowanie :
Oddzielić żółtka od białek.
Do miski wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami.
Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier.
Zmiksować dokładnie składniki.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta.
Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy.
Piec na złoty kolor.
Gofry podawać z sosem  adwokatowym.
Zapraszam również na stronę  Świadome Odżywianie .

7 komentarzy :

  1. Pysznie u Ciebie. Moi synowie uwielbiaja gofry

    OdpowiedzUsuń
  2. GOFRY MUSIAŁY ORYGINALNIE SMAKOWAĆ.

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty - chyba będę musiała przeprosić się z moją gofrownicą

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)