sobota, 24 października 2015

Ciasto makowe z orzechami i jabłkami

 Uwielbiam ciasta które mają dużo bakalii, te ciasto jest rewelacyjne, piekę je zawsze na święta Bożego Narodzenia.
 Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej
Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE


                                     Ciasto makowe z orzechami i jabłkami  
                                                    
                                                     
                                                     





Składniki :
margaryna - 250 g
jajka - 9 szt
mak suchy mielony - 300 g
wiórki kokosowe - 1 łyżka 
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy 
sól - szczypta
sezam - 1 łyżka
kasza manna - 10 łyżek 
jabłka - 700 g
cukier puder -  200 g
orzechy włoskie - 190 g
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie :
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Białka jaj oddzielić od żółtek.
Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować.
Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać 
Następnie dodać jabłka , kaszę manną ,  proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką.
Wylać ciasto do wysmarowanej  tłuszczem blachy  20x36 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

3 komentarze :

  1. Danusiu kochana mogę wpaść na kawkę i kawałek tego pysznego ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha jest ten makowiec z jabłkami, tez taki podobny robię

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)