piątek, 30 października 2015

Miodownik


Miodownik można polać polewą czekoladową.

Ciasto podałam na ślicznym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  Diament Gold

                                                                         Miodownik       





Składniki:   
      Ciasto                           
                                                                                                                      
miód  - 3 łyżki
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
masło lub margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
powidła śliwkowe- 180 g
sok z cytryny

aromat rumowy
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto 
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. 
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. 
Upiec każdy placek oddzielnie. 
KREM 
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.
 Masło  przełożyć do miski, zmiksować. 
Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. 
Podzielić na 2 części 
Składanie ciasta: 

Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.
 Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem.





9 komentarzy :

  1. Zjadłabym kawałeczek, ślinka cieknie że hej ; )
    Próbowałam piec w moim piekarniku gazowym miodownik, ale niestety taki rodzaj ciast nie udaje się u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miodownik, zawsze go piekę na świeta Bożego Narodzenia, jest na prawdę pyszne, im dłużej stoi, tym coraz lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, nigdy nie piekłam sama, ale bardzo lubię to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować upiec, ciasto bardzo proste :)

      Usuń
  4. Danusiu zazdroszczę Ci kochana talentu kulinarnego. Pieczesz śliczne torty i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)