sobota, 17 października 2015

Pasztet z królika

Bardzo często piekę pasztety, a przeważnie z królika, mam swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem.
Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy .
Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy.
Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe ,  ziele angielskie , 
 a przeważnie  przyprawa  Pasztet - typ kogutek i właśnie ta przyprawa, dała pasztetowi bardzo fajny smak.
Polecam firmę  TRADISMAK  mają bardzo dobre produkty i  bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.

                                                               Pasztet z królika    



   
                                       





Składniki :
1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa )
marchewka - 1 szt
seler - kawałek
tłuszcz do smażenia
liść laurowy - 3 szt
ziele angielskie - 4 ziarenka  
sól i pieprz
do podsmażenia
boczek surowy - 450 g
wątróbka wieprzowa - 300 g
cebula -- 1 szt
tłuszcz do smażenia
do masy mięsnej
jajka - 4 szt
bułka kajzerka - 2 szt
mleko - 2 szkl
przyprawa 15 g   „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek”
Dodatkowo :
foremki aluminiowe - 
Przygotowanie :
Warzywa obrać, opłukać.
 Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. 
Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. 
Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. 
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
 Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać. 
Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam pasztety. Niestety nie zawsze można kupić smaczny taki jak sobie zamarzyłem. Czasami robię sam ale nie zawsze mam czas. Z królika jeszcze nie próbowałem. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)