środa, 11 października 2017

Ciasteczka bakaliowe

                                                   Ciasteczka bakaliowe











Pyszne ciasteczka z dużą ilością bakalii do kawusi.
Przepis zaczerpnięty z internetu ze strony zagranicznej.

Składniki:
Ciasto;
mąka - 300 g + 50g do podsypki
żółtka jaj - 3 szt
cukier -120 g
szczypta soli
masło -180 g
śmietana kwaśna - 2 łyżki
kakao - 25 g
Bakalie;
orzeszki ziemne
orzechy włoskie tarte- 2 łyżki
morele suszone
śliwki suszone
pestki dyni
żurawina suszona
Przygotowanie;
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, zagnieść ciasto, schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Podzielić ciasto białe i kakaowe na cztery części.
Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm.
Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto, orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie.
Wszystkich bakalii ma być szklanka.
Na samym końcu, położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko.
Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut.
Po tym czasie pokroić na kawałki ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15-20 minut.

8 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)