poniedziałek, 10 listopada 2014

Miodownik z powidłami

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie. 
Po upieczeniu ciasto jest twarde, należy je jeść następnego dnia :)


Miodownik z powidłami






SKŁADNIKI:

Ciasto
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl


jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
sok z cytryny
aromat rumowy
powidła śliwkowe- 180 g
Polewa :
śmietana 24% -2 łyżki
margaryna - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
 PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
 Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem 
Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. 
Krem 
Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. 
Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy, gotować do zgęstnienia, ostudzić. 
Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć. 
Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć. 
Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta. 
Polewa:
 Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. 
Składanie ciasta: 
Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem.
 Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą.

sobota, 8 listopada 2014

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Łatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem


Biszkopt z jabłkami i budyniem 




SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka -9 szt
kakao -2 łyżki
proszek do pieczenia -1 łyżka
cukier -3/4 szkl
mąka -6 łyżek
sól
tłuszcz
MASA BUDYNIOWA
budyń waniliowy -2 opak
mleko -3 szkl
cukier -4 łyżki
margaryna palma-1 kost
MASA JABŁKOWA
galaretki pomarańczowe -2 opak
jabłka -1 kg
masło -1 łyżka
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
 Żółtka oddzielić od białek. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. 
Następnie dodawać po jednym żółtku. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, lekko wymieszać.
 Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. 
Piec około 30 minut w 175 stop. 
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
 MASA JABŁKOWA 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
 Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać. 
MASA BUDYNIOWA
 Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. 
W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. 
Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. 
SKŁADANIE CIASTA 
biszkopt
 masa jabłkowa 
masa budyniowa
 biszkopt 
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Pyszna sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami 











SKŁADNIKI:
kapusta pekińska -0,5 główki
majonez -3 łyżki
pierś z kurczaka- 400 g
ser gouda- 80 g
grzanki gotowe-2 łyżki
przyprawa do kurczaka-0,5 opak
0,5 łyżki soku z cytryny
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. 
Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski. 
Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. 
Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 
Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. 
Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać sałatkę grzankami i kurczakiem.

czwartek, 6 listopada 2014

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa 

Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki
Dziś postanowiłam przetestować musztardę delikatesową .
Bardzo dobrze sprawdziła się w sałatce jarzynowej, ale też do mięs i wędlin.
Zawsze kupowałam musztardę rosyjską, ale ta kielecka trafiła w moje podniebienie, jest bardzo dobra.
Polecam wszystkim musztardę Kielecką delikatesową.
Zapraszam również na ich super stronkę https://www.
facebook .com/majonezkielecki.

Sałatka jarzynowa 






















SKŁADNIKI:
marchewka -2 szt
pietruszka -1 szt
seler -0,5 szt
cebula -0,5 szt
ziemniaki -2 szt
ogórki kwaszone -3 szt
jabłka kwaśne -2 szt
kukurydza -1 puszka
sól i pieprz
musztarda kielecka -1 łyżka 
majonez -3 łyżki
jajka -5 szt
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć włożyć do rondla, osolić, zalać wodą, ugotować do miękkości.
Następnie wyjąc warzywa, ostudzić, obrać.
Warzywa ugotowane pokroić w drobną kostkę
Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo
Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i razem z cebulą, jajkami, ogórkami pokroić w kostkę.
Przełożyć składniki do garnka, dodać ugotowane i pokrojone warzywa, musztardę, kukurydzę, sól i pieprz, wymieszać
Sałatkę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem