niedziela, 20 stycznia 2013

Torcik makowo śmietankowy


Torcik makowo śmietankowy


SKŁADNIKI:

BISZKOPT I
mąka -0,5 szkl
jajka -4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
BISZKOPT II
8 żółtek
2 całe jajka
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO Z MAKIEM
8 białek
0,5 szkl maku
0,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
KREM I
400 ml śmietana kremówka 36%
1 opak galaretka kiwi
1 szkl gotowanej wody
KREM II
400 ml śmietany kremówki
1 opak galaretki cytrynowej
1 szkl gotowanej wody
PONCZ
0,5 l wody gotowanej
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT I 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. 
BISZKOPT II 
Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. 
CIASTO Z MAKIEM
 Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. 
KREM I 
Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. 
KREM II 
Przygotować tak samo jak pierwszy krem. 
PONCZ 
Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać. 
SKŁADANIE CIASTA 
Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)