niedziela, 17 marca 2013

Torcik serowy

Pyszny torcik serowy, o smaku owocowym





Torcik serowy


SKŁADNIKI:
BISZKOPT
5 jaj
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
3 kost sera tłustego
1 galaretka z czarnej porzeczki
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
śmietana 18% - 400 ml
PIANKA
1 szkl śmietany kremówki-36%
1 galaretka truskawkowa
PONCZ
woda gotowana ostudzona- 400 ml
spirytus -1 kieliszek
sok z cytryny
cukier -1 łyżeczka
PONADTO
200 g pierników nadziewanych w czekoladzie


PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
 Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części.
MASA SEROWA
Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę.
 PIANKA 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.
 PRZEŁOŻENIE CIASTA 
Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)