piątek, 2 października 2015

Pierogi ruskie

Jak z obiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie.
 Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne.

Pierogi ruskie                   









Składniki:
Farsz :
ser biały - 350 g
cebula - 2 szt
ziemniaki ugotowane - 650 g
masło- do smażenia
sól i pieprz
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
Ciasto na pierogi :
woda gorąca - 1 i 1/4 szkl
mąka - 4 szkl
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Farsz: 
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. 
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. 
Wymieszać składniki z solą i pieprzem i przyprawą ziarenka smaku.
Ciasto na pierogi: 
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. 
Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. 
Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać. 
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut. 
Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. 
Podawać okraszone boczkiem z cebulką.

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)