sobota, 6 grudnia 2014

Gwiazda drożdżowa z makiem

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem. 
 Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.


 Gwiazda drożdżowa z makiem 










 SKŁADNIKI: 
mąka -0,5 kg 
drożdże - 45 g 
mleko -0,5 szkl 
margaryna Palma w złotym opakowaniu  -  150 g 
jajka -2 szt 
sól -szczypta
 cukier-100 g

 MASA MAKOWA 
350 g masy makowej 

DODATKOWO
 białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
 żurawina kilka szt 
tłuszcz do blachy 

PRZYGOTOWANIE: 
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. 
 Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. 
 Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. 
 Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki. 
 Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy. 
 Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem. 
 Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części. 
 Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. 
Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę. 
 Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.  
   Białko  roztrzepać , posmarować nim gwiazdę. 
Piec w 180 stop przez 35 minut



 Ciasta czy ciasteczka?

czwartek, 4 grudnia 2014

Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka

Robiąc tą sałatkę , miałam wątpliwości co do rodzynek, teraz już wiem że bez nich nie była by taka smaczna


Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka 








 SKŁADNIKI:
ryż - 1 saszetka
kostki rosołowe -2 szt
piersi z kurczaka podwójna -1 szt
kukurydza -1 puszka
ananas -1 puszka
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
rodzynki -100 g
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć saszetkę ryżu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowany ryż osączyć, przeciąć torebkę wysypać do miski. 
Pierś ugotować we wrzącej wodzie z 2 kostkami rosołowymi z drobiu. 
Ostudzić pierś pokroić w kostkę, dodać do ryżu. 
Następnie odlać kukurydzę i ananasa, osączyć na sicie. 
Ananasa pokroić w kostkę, razem z kukurydzą dodać do sałatki. 
Wsypać torebkę rodzynek, wymieszać sałatkę z solą, pieprzem i majonezem. 
Gotową sałatkę przełożyć do salaterki

Pierogi brokułowo- fasolowe

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. 
Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.



Pierogi brokułowo- fasolowe 







SKŁADNIKI:
CIASTO
40 dag mąka
2 łyżki olej
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
mały brokuł
fasola Jaś - 1,5 szkl
sól
koperek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. 
Przykryć ciasto aby nie obsychało. 
FARSZ
 Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie. 
Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. 
Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. 
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch. 
Wybierać na talerze łyżką cedzakową. 
Podawać posypane koperkiem

wtorek, 2 grudnia 2014

Pasta rybna

Pyszna pasta do pieczywa z makreli .

Pasta rybna 









SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
makrela wędzona -1 szt
masło miękkie - 3 łyżki
ogórki korniszony -3 szt
sól i pieprz
koperek
PRZYGOTOWANIE:

Z ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki. 
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, gotować 10 minut na twardo. 
Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić. 
Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
 Jajka,  rybę,  ogórki i masło wymieszać. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Wierzch pasty posypać koperkiem.