sobota, 26 października 2013

Ciasteczka sezamki


 Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne.
Z zawodu jestem kucharką , pracuję w zespole szkół ogólnokształcącym w swoim zawodzie.     
 Lubię gotować, ale najbardziej lubię piec ciasta

Ciasteczka sezamki






SKŁADNIKI:

sezam- 120 g
margaryna- 1,5 łyżki
cukru - 3 łyżki
miód -3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty. Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy.

1 komentarz :

  1. Bardzo lubię sezamki ale zawsze je kupuje. Super przepis, dziękuje Danusiu teraz zrobię swoje :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)