sobota, 12 października 2013

Schab w kapuście kiszonej

  Gotuję dla męża i dwoje dzieci

Schab w kapuście kiszonej








Składniki:

schab - 1,50 kg
kapusta kiszona - 1 kg
śmietana - 250 g
cebula - 2 szt
sól i pieprz
bazylia
oregano
ziele angielskie - 4 ziarenka
liść laurowy - 2 listki
oliwa
PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić.
Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić.
W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinna być kapusta.
Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)