Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem.
Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole .
Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od Cukieteria.pl
Składniki :
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól -szczypta
Krem
1 - szkl śmietany kremówki 36%
80 g gorzkiej czekolady
masło -2 łyżki
dżem wiśniowy
Dodatkowo :
rurki czekoladowo - cytrynowe
posypka waflowa - niebieska
jajka cukiernicze
baranek wielkanocny
Przygotowanie :
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini tortownicy o średnicy 10 cm.
Piec w temperaturze 180º C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem :
Do rondela wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować.
Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce.
Następnie ubić na sztywno.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi,
tort związać wstążką.
Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć na niej jajeczka cukiernicze i baranka.
Ślicznie wygląda, bardzo wiosennie i na pewno postawiłabym go na stole Wielkanocnym :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik. Pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapachnialo swiętami..piekny torcik Danusiu
OdpowiedzUsuń