Moja ulubiona zupka, zawsze ją gotuję, gdy tylko szczaw się pojawi.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki
kości wieprzowe- 0,5 kg
masło - 1 łyżka
szczaw -1,5 garści
śmietana -170 ml
mąka -1 łyżka
sól i pieprz
wegeta
jajka -4
Opis wykonania:
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Szczaw przebrać, odciąć twarde ogonki, umyć, opłukać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć.
Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pyszna zupka Danusiu:) moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa .Narobiłaś mi smaka i sobie ugotuję dzisiaj.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDanusiu pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńPyszności i jakie jaja wypasione -jak mówi mój syn.Pozdrówka Danusiu.
OdpowiedzUsuń