czwartek, 1 września 2016

Sernik malinowo-jeżynowy

Przepyszny serniczek na zimno, przygotowany z jeżyn malin, oblany czekoladą. Takiego deserku chyba nikt nie odmówi.


                                                          Sernik malinowo-jeżynowy










Składniki :
Spód ciasta
herbatniki kakaowe - 200 g
masło lub margaryna- 120 g
Masa serowa :
ser chudy - 320 g
śmietanka 36% - 0,5 l
mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
cukier kryształ - 0,5 szkl
galaretki cytrynowe - 2 opak
woda gotowana do galaretek - 1 szkl
żelatyna - 2 łyżeczki
woda do żelatyny - 5 łyżek
Dodatkowo :
jeżyny - 130 g
maliny na wierzch ciasta
mięta do dekoracji
czekolada do polania
Przygotowanie :
Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.
Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.
Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito.
Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania.
Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.
Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować.
Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.
Następnie cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.
Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce.
Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty.
Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.
Smacznego !

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)