sobota, 11 listopada 2017

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

                                         Zapiekanka z kurczakiem i warzywami


                                   Na jesienne dni poleca się pyszna i syta zapiekanka z warzywami.


                                 






                                                                    Nóż Ambition

                                                    #myAmbition

W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Składniki:
ziemniaki obrane - 1,40 kg
filet z piersi kurczaka - 650 g
 kalafior - 1/2 szt
 brokuł mały - 1 szt 
koperek pokrojony - 2 łyżki 
przyprawa gyros
 tłuszcz 
papryka ostra
 bazylia suszona 
ser - 50 g
 Sos;
 jogurt naturalny - 200 ml
 czosnek - 3 ząbki
 majonez - 3 łyżki
 sól i pieprz 
jajka - 2 szt 
szczypiorek - 1/2 pęczka
ser żółty - 200 g 
Dodatkowo:
 natka pietruszki 
Przygotowanie: 
Brokuła podzielić na różyczki, gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. 
Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć. 
Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić.
 Sos: 
Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, oraz bazylią, polać trochę sosem. 
Ułożyć na ziemniakach na przemian, różyczki brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem. 
Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką. 
Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw. 
Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem. 
Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop. 
Zapiekać przez 25 minut. 
Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę udekorować natką pietruszki.
 Smacznego! 

Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu

Zdrowa jesień na talerzu

10 komentarzy :

  1. Lubię zapiekanki. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja na zapiekankę. Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, lubię takie zapiekanki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. I am really happy to read this weblog posts which consists
    of plenty of useful facts, thanks for providing these information.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, brzmi bardzo smacznie. Nie wiem tylko, co na to mój trener www.igortreneronline.pl. Jak coś, jesteśmy współwinne ;)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)