niedziela, 14 października 2018

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Pyszna jesienna szarlotka, upieczona do niedzielnej kawusi.
Uwielbiam, jak w cieście coś chrupie, więc do jabłek dodałam figi i płatki migdałów, aby coś chrupało.

                                                   Szarlotka z jabłkami w karmelu









Składniki :
Ciasto kruche :
mąka -3 szkl
cukier - 2 łyżki
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
żółtka -4 szt
margaryna -1 kost
cukier waniliowy -1 opak
Masa jabłkowa:
jabłka - 1,60
cukier - 3/4 szkl
cynamon - 1,5 łyżki
płatki migdałowe - 3 łyżki
figi suszone - 100 g
woda - 1/3 szkl
Kruszonka :
żółtka 3 szt
margaryna 1/2 kost
mąka 1,5 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatkowo:
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki.
Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć.
Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.




1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)