wtorek, 31 marca 2020

Rogaliki serowe z dżemem

                                                   Rogaliki serowe z dżemem




Przepyszne rogaliki serowe do kawy. 
Porada
Najlepsze nadzienie do rogalików to marmolada, ja dałam dżem, bo nie miałam marmolady, ale dżem jest za rzadki.
Składniki :
Ciasto :
250 g masła
2 szk mąki
250 g białego sera
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem do środka
sezam do posypania
jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło, przeciśnięty przez praskę  ser, wszystko dobrze posiekać nożem,
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące.
 Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać dżem i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. 
Końce delikatnie zlepiać, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 25- 30 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)