niedziela, 30 sierpnia 2020

Pierogi z nektarynkami i kisielem

                                                          Pierogi z nektarynkami i kisielem




Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili,  że lepszych pierogów nie jedli.
Przygotowanie kisielu i polanie nim pierożków, był strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
Ciasto :
mąka pszenna - 1/2 kg
olej - 2 łyżki
wrząca woda - 1 szkl
Nadzienie  :
nektarynki - 1/2 kg
Kisiel nektarynkowy:
nektarynki  dojrzałe - 3 szt
cukier - 1 łyżka
woda -  1/2 szkl
mąka ziemniaczana -2 łyżeczki
Dodatkowo :
listki mięty
Przygotowanie:
Nadzienie :
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, . 
 dobrze wymieszać.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut.
Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję nadzienia, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Kisiel nektarynkowy:
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. 
Następnie dodać cukier i połowę wody, chwilę gotować.
Mąkę rozmieszać w pozostałej zimnej wodzie, wlać do gotujących nektarynek, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kisielu.
Pierogi podawać polane gorącym kisielem z kawałkami  nektaryn i udekorowanymi listkami mięty.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)