czwartek, 26 lipca 2012

Jagodowiec

Jagodowiec










SKŁADNIKI:

mąka -2,5 szkl

cukier 1 i 1/4 szkl

jajka -7 szt

cukier waniliowy -1 opak

masło -200 g

mąka ziemniaczana -1 łyżka

proszek do pieczenia -1 opak

cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem  do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką. Na całe ciasto posypać jagodami. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)