środa, 25 lipca 2012

TORT WIŚNIOWY

Większość czasu poświęcam pracy i rodzinie.
W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta.

             TORT WIŚNIOWY

   SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE

jajko -1 szt
mąka pszenna - 1 szkl

margaryna -0,5 kost
cukier puder -7 łyżek
proszek do pieczenia -1 łyżeczka

BISZKOPT
jajka -7 szt
kakao -2 łyżki
mąka ziemniaczana -3 łyżki
mąka pszenna -1 szkl
cukier kryształ -1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
tłuszcz do formy
KREM
śmietana kremówka 36%
galaretka wiśniowa -1 opak
MASA WIŚNIOWA
dżem wiśniowy -0,5 słoika
sok wiśniowy -0,5 szkl
mąka ziemniaczana -2 łyżeczki
wiśnie wypestkowane -500 g
cukier -3 łyżki
PONCZ
sok wiśniowy -5 łyżek
wódka -5 łyżek

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE: 
Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.
 Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. 
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem. 
Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut. 
Wyłożyć ciasto, ostudzić. 
BISZKOPT
 Białka oddzielić od żółtek. 
Żółtka ubić z cukrem do białości. 
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. 
Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. 
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. 
Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. 
Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. 
Przekroić biszkopt na połowę. 
KREM 
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. 
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając. 
MASA
 Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować. 
PONCZ 
Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem. 
SKŁADANIE CIASTA
 1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym 
2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową. 
3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć. 
4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta. 
Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)