sobota, 5 listopada 2016

Choinka piernikowa

Jeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki.
Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl.
Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie.
Polecam.
                                                       Choinka piernikowa








Składniki : 
Ciasto :
jajka - 2 szt
mąka - 2,5 szkl
mleko - 1 szkl 
olej - 1/2 szkl 
cukier - 1 szkl  
kakao - 2 łyżki 
przyprawa do piernika - 1 opak
 soda - 1,5 łyżeczki 
powidła śliwkowe - 3 łyżki 
Krem :
śmietana kremówka - 0,5 szkl
cukier puder - 1 łyżeczka
Dekoracja:
konfetti mix świąteczny
Dodatkowo
foremka papierowa do pieczenia w kształcie choinki
Przygotowanie : 
Ciasto 
Wybić jajka do miski, zmiksować. 
Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. 
Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. 
Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. 
Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. 
Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki. 
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wyjąć ciasto , ostudzić.
Krem :
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno.
Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym.
Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną.


10 komentarzy :

  1. Piękna choinka. Widziałam takie foremki, muszę kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup Małgosiu bo ciasto super w nich wygląda :)

      Usuń
  2. Święta tuż tuż, jakby nie było już w sklepach dekoracje się pokazują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, w gazetach też są już przepisy świąteczne :)

      Usuń
  3. Pięknie to wygląda, muszę sie zaopatrzyć w takie foremki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie pięknie wygląda, kup foremki na stronie Cukieteria.pl

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)