niedziela, 12 maja 2013

Roladki krucho-drożdżowe

Lubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami

                                                    Roladki krucho-drożdżowe

                      




SKŁADNIKI:
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg mąki
250 g margaryna
250 g smalec
cukier puder do obsypania
jajka -4 szt

drożdże -5 dag
cukier kryształ- 2 łyżeczki
szczypta soli
marmolada jabłkowa
marmolada owocowa
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać. W posiekanej mące zrobić wgłębienie dodać rozczyn i rozmącone jajka wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)