poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Rafaello na herbatnikach

Rafaello na herbatnikach




SKŁADNIKI:

mleko 2 i 1/2 szkl
żółtka 3 szt
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1 szkl
masło 300 g
wiórki kokosowe 250 g
herbatniki 4 paczki
spirytus do smaku

PRZYGOTOWANIE:

W 1/2 szkl mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i spirytus. Na blasze położyć herbatniki. 1-herbatniki 2-masa 3-herbatniki 4-masa 5-herbatniki 6-masa Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki.

11 komentarzy :

  1. Wygląda smakowicie! Uwielbiam raffaello i robię bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  2. super, na herbatnikach jeszcze nie jadłam, ale nadrobię to na pewno, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności Danusiu :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, ale chyba w przepisie jest błąd, 5 łyżek mąki na 2,5 szkl. mleka to wychodzi beton a nie budyń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma błędu wszystko się zgadza, jest w przepisie 2 łyżki mąki pszennej i 3 ziemniaczanej.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. witam, podjęłam się wykonania tego wypieku i niestety po dodaniu łącznie 5 łyżek mąki (po zmieszaniu z mlekiem wcześniej i żółtkami) zrobił się beton, nadal nie rozumiem tych proporcji, 5 łyżek mąki na 2,5 szkl. mleka to zdecydowanie za dużo, jak Pani wychodzi z tych składników masa o konsystencji budyniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem jak może wyjść beton, u mnie wychodzi idealnie, póżniej ugotowany i ostudzony budyń ucieram z masłem i wszystko jest ok.
      Pozdrawiam

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)