Test produktów â olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO
Dostałam tak mnóstwo bakalii do testowania i od razu wziełam się do pracy.
Na pierwszy ogień poszła żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika.
Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to poezja smaku.
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową
SKŁADNIKI:
twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko)
jajka - 7 szt
cukier waniliowy - 1 opak
cukier puder - 1 szkl
kasza manna - 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
żurawina suszona -110 g (KRESTO)
tłuszcz do formy
sól - 1 szczypta
mąka do obsypania żurawiny
cukier puder - 2 łyżki do obsypania
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze przez 35 minut. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)