środa, 18 grudnia 2013

Torcik śmietankowo- orzechowy

Lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta.

Torcik śmietankowo- orzechowy





SKŁADNIKI:
Biszkopt
9 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
4 łyżki wody zimnej
tłuszcz do formy
Krem
śmietana 36% - 700 ml
cukier puder- 3 łyżki
śmietan fix- 3 opak
orzechy włoskie mielone- 3 łyżki
Poncz
1,5 szkl przegotowanej wody
sok z cytryny do smaku
cukier - 1 łyżeczka
spirytus -2 łyżki
Dodatkowo
barwnik zielony do dekoracji
róża czerwona gotowa
migdały tarte - 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy, o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, włożyć do piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki. 

PONCZ 
Składniki ponczu połączyć i wymieszać. 
Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta.

KREM 
Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU
biszkopt 
krem śmietanowo-orzechowy
 biszkopt
 reszta kremu 
ostatni krążek biszkoptu.
 Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami. 
Włożyć do lodówki do następnego dnia.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)