wtorek, 28 października 2014

Pierogi z leśnymi grzybami

W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami

Pierogi z leśnymi grzybami










SKŁADNIKI:
CIASTO
1 szt jajko
1/2 kg mąka
2 łyżki olej
1 szkl woda ciepła
sól
Nadzienie:
grzyby leśne - 500 g
cebula - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie: 
Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. 
Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć  przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. 
CIASTO 
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej  i  wodę, zagniatając ciasto. 
Ciasto musi być elastyczne. 
Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi. 
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty. 
Wybierać pierogi łyżką cedzakową. 
Podawać polane tłuszczem z cebulką. 
Smacznego !

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)