czwartek, 7 lipca 2016

Knedle z czereśniami


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne knedle z czereśniami polane śmietanką i posypane cynamonem,

                                                             Knedle z czereśniami   
             




Składniki :
ziemniaki po obraniu - 650 g
mąka około 2 szkl
jajko - 2 szt
szczypta soli
Do polania :
śmietana - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 0,5 opak
czereśnie
cynamon
listki melisy
Przygotowanie :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować.
Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto.
Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze.
Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać.
Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę.
Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty.
Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze.
Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem.
Udekorować czereśniami i listkami melisy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)