środa, 28 grudnia 2016

Malinowa pianka

Delikatne biszkoptowe ciasto z  malinową pianką, która rozpuszcza się w ustach.
Polecam ciasto, bo jest rewelacyjne.


                                                                    Malinowa pianka 






Składniki:
Biszkopt
jajka-6 szt
ocet - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
Pianka :
śmietana kremówka - 250 ml
cukier puder - 1 łyżka
maliny mrożone - 200 g
galaretka malinowa - 2 opak
woda - 2 szkl
Poncz
woda - 3/4 szkl
cukier - 1 łyżka
sok z połowy cytryny
rum - 3 łyżki
Polewa:
czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl
masło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 4 łyżki
Dekoracja :
konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl
Przygotowanie:
Biszkopt
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. 
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, 
wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. 
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. 
Pianka:
Mrożone maliny przełożyć do garnka.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.
Poncz
W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.
Składanie ciasta :
Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki.
Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić.
Polać polewą ciasto, posypać posypką cukrową.

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)