Ciasto śledziowe
Bardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie.
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Składniki:
Warstwa 1
wafle tortowe - 1 szt
śledź solony - 3 szt.
jajka -3 szt.
cebula - 1 szt.
sól
pieprz
jabłko - 1 szt
Warstwa 2
wafle tortowe - 1 szt.
marchewka - 250 g
ser śmietankowy topiony - 100 g
jajko - 1 szt
majonez - 2 łyżki
sól i pieprz
Warstwa 3
wafle tortowe - 1 szt
pieczarki - 300 g
cebula - 1 szt
olej - 2 łyżki
sól i pieprz
Wierzch ciasta
jajka - 3 szt
szczypiorek - 1 pęczek
majonez - 3 łyżki
sól i pieprz
wafel tortowy - 1 szt
Przygotowanie:
Warstwa 1
Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka i cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Warstwa 2
Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do miksera, dodać jajko, serek śmietankowy , majonez, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Warstwa 3
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cebulę przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, zmiksować.
Składanie ciasta :
Na pierwszy wafel wyłożyć masę śledziową
Drugi wafel i masa marchewkowa
trzeci masa pieczarkowa, przykryć ostatnim waflem, posmarować go majonezem i zetrzeć na tarce ostatnie 3 jajka, posypać solą i pieprzem, oraz pokrojonym szczypiorkiem, odstawić do schłodzenia do lodówki.
No, ależ odważna propozycja...
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, smakuję jak rolada szpinakowa z łososiem.
UsuńPozdrawiam.