niedziela, 11 listopada 2018

Kruche z jabłkami i budyniem

                                                     Kruche z jabłkami i budyniem



                                                     Nóż firmy AMBITION





Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole.
To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta.
Składniki:
Ciasto :
żółtka 6 szt
margaryna 1 kost
mąka 3 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Budyń:
mleko - 1 l
budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g )
cukier - 4 łyżki
Dodatkowo:
jabłka - 1,20 kg
cukier - 3 łyżki
Przygotowanie :
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.
Budyń:
Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.
W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na jabłka.
Jabłka posypać resztą kruszonki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec w 180 stop. przez ok. 45 minut. Przepis na udane święta

2 komentarze :

  1. Zrobię to ciasto bo bardzo lubię budyń.Dziękuję za super pyszny i prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)