Schab z kurkami
Przepyszny schab faszerowany kurkami, który można podawać na gorąco lub na kanapki.
Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Składniki :
schab - 700 g
Farsz :
kurki - 380 g
cebula - 1 szt
natka pietruszki - 0,5 pęczka
bułka tarta - 1 łyżka
jajko - 1 szt
ser żółty - 4 plastry
sól i pieprz
vegeta
Przygotowanie:
Schab opłukać, osuszyć.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca mięsa, natrzeć wewnątrz i zewnątrz, solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie umyć kurki osączyć, na sicie, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z tłuszczem, lekko podsmażyć.
Dodać kurki, posypać Vegetą, solą i pieprzem, smażyć kilka minut, ostudzić.
Przełożyć grzyby do miski, dodać pokrojony ser w kostkę, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Nakładać do kieszeni schabu farsz, lekko dopychając łyżką drewnianą, spiąć brzeg wykałaczkami.
Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 60 minut.
Super przepis muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń