sobota, 9 marca 2019

Sernik z rabarbarem

                                                         Sernik z rabarbarem








Pyszny serniczek z rabarbarem na każdą okazję.
Sernik nie za słodki, z lekką nutą  cynamonu i delikatną kruszonką.
Przepis zaczerpnięty z książki Kasia
Składniki
Ciasto :
mąka - 3 szkl
cukier waniliowy - 1/2 opak
cukier  - 1/2 szkl
cynamon - 1/2 łyżeczki
margaryna lub masło - 250 g
Masa serowa :
ser biały - 650 g
masło - 100 g
budyń śmietankowy - 1 opak
jajka - 3 szt
cukier puder -1 szkl
sok z cytryny - 3 łyżki
Dodatkowo:
rabarbar - 550 g
cukier do posypania ciasta
Przygotowanie :
Ciasto :
Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie.
Tłuszcz rozpuśćić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich, mieszać tak aby powstała kruszonka.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć do tortownicy 3/4 kruszonki, lekko dociskając.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, wstawić tortownicę z kruszonką, piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie rabarbar opłukać, osączyć, pokroić na 5 cm kawałki
Pozostałą kruszonkę włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Ser zemleć trzy krotnie w maszynce do mielenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny  i pozostałe składniki, wymieszać.
Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem.

3 komentarze :

  1. Zapachniało latem! Nie mogę się już doczekać pierwszego rabarbaru...

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu sernik wygląda rewelacyjnie ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)