sobota, 13 września 2014

Zapiekanka rybna

Właśnie otrzymałam od firmy IGLOTEX włoszczyznę mrożoną i postanowiłam wypróbować przepis, który dostałam od znajomej na rybną zapiekankę.
Firma Iglotex ma bardzo dobre i smaczne produkty.
Polecam ich produkty, z czystym sumieniem.
A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów
Zapraszam na https://www.facebook.com/Iglotex

                                                          Zapiekanka rybna











SKŁADNIKI:
filet panga - 1,30 kg
pieczarki - 1,20 kg
włoszczyzna paski mrożona - 1,5 torebki ( 675 g) IGLOTEX
wegeta
przyprawa do ryb
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
ser żółty - 200 g
keczup
Panierka:
jajka - 3 szt
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić osuszyć papierowym ręcznikiem.
 Następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 3 godz.
 Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. 
Rybę panierować w jajku, bułce tartej. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. 
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.
 Doprawić do smaku pieczarki wegetą. 
Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. 
Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. 
Następna warstwa to pieczarki. 
Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. 
Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. 
Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka minut. 
Smacznego:)



7 komentarzy :

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu fajny pomysł na zapiekankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł Danusiu, z rybą jeszcze nie robiłam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co to takie czerwone na talerzu jak wątróbka-ryba?

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)