Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności.
Przepis na ciasto zaczerpnełam z internetu.
Zebra budyniowo - krówkowa
Składniki :
Ciasto
jajka - 5 szt
olej - 1 szkl
woda gazowana - 1 szkl
kakao - 2 łyżki
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier - 1 szkl
Masa budyniowa :
4- szkl mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko całe
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
220 g masła
Dodatkowo :
masa krówkowa - 1 puszka
polewa czekoladowa
Przygotowanie :
Ciasto :
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości.
Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką.
Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką.
Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić.
Ciasto przekroić na połowę.
Masa budyniowa :
Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej.
Bardzo fajne ciasto Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńNominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html
Dziękuję :)
UsuńTakie ciacho to musi być smaczne :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)
UsuńWitam ,ciasto napewno pyszne właśnie miałam upiec ,ale zauważyłam że Pani nie podała ilości cukru do ciasta .Proszę napisać ilość .Pozdrawiam Grażyna
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, już poprawiłam w składnikach :)
UsuńJeszcze jedno czy masa ma być zimna wyłożona na ciasto czy może być gorąca?
OdpowiedzUsuńLekko ostudzona
UsuńDziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.Grażyna
OdpowiedzUsuń