wtorek, 29 grudnia 2015

Zebra budyniowo - krówkowa

Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności.
Przepis na ciasto zaczerpnełam z internetu.


                                                Zebra budyniowo - krówkowa






Składniki :
Ciasto
jajka - 5 szt
olej - 1 szkl
woda gazowana - 1 szkl
kakao - 2 łyżki
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier - 1 szkl
Masa budyniowa :
4- szkl mleka 
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko całe
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
220 g masła
Dodatkowo :
masa krówkowa - 1 puszka
polewa czekoladowa
Przygotowanie :
Ciasto :
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości.
Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką.
Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką.
Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić.
Ciasto przekroić na połowę.
Masa budyniowa :
Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej.

10 komentarzy :

  1. Pychotka! :)

    Nominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacho to musi być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,ciasto napewno pyszne właśnie miałam upiec ,ale zauważyłam że Pani nie podała ilości cukru do ciasta .Proszę napisać ilość .Pozdrawiam Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, już poprawiłam w składnikach :)

      Usuń
  4. Jeszcze jedno czy masa ma być zimna wyłożona na ciasto czy może być gorąca?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.Grażyna

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)