wtorek, 22 grudnia 2015

Metrowiec


Dziękuję firmie  VOG. za pyszne produkty   takie jak , olej Rapso, tarte bakalie,  BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO
Dziś przetestowałam  Olej Rapso, który użyłam do tego pysznego ciasta, olej jest rewelacyjny, który nadaje się do pieczenia, smażenia i sałatek.
Ten olej mogę Wam polecić z czystym sumieniem :)

                                                                        Metrowiec              



  

Składniki:
ciasto :
jajka - 8 szt
cukier - 2 szkl
maka - 3 szkl
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia -3 łyżeczki
Olej Rapso-16 łyżek
woda -16 łyżek
Masa :
mąka -8 łyżek czubatych
cukier -8 łyżek
masło -1 i 1/2 kost
mleko -3 szkl
Polewa :
cukier -4 łyżki
woda -1 łyżka
kakao - 2 łyżki
margaryna -0,5 kost
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do ciasta.
Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać, 
 upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
Masa :
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
Polewa :
 Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. 
Gotowe ciasto polać polewą.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)