Pyszny piernik z powidłami śliwkowymi, jest taki delikatny i aromatyczny.
Przepis zaczerpnełam z internetu :)
Piernik z powidłami
Składniki :
Ciasto :
mleko - 1 szkl
olej - 1/2 szkl
cukier - 1 szkl
mąka - 2,5 szkl
jajka - 2 szt
kakao - 3-4 łyżki
przyprawa do piernika - 1 opak
soda - 1,5 łyżeczki
powidła śliwkowe - 4 łyżki
Polewa :
kakao - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
masło - 1/3 kost
cukier - 3 łyżki
Dodatkowo :
orzechy włoskie
Przygotowanie :
Ciasto
Wybić jajka do miski, zmiksować.
Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć.
Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować.
Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać.
Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka.
Polewa
Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować.
Dodać kakao , mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy.
Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową.
Posypać pokrojonymi orzechami .
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Piernik z powidłami - najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńI taki delikatny :)
UsuńPyszny piernik. Obowiązkowe ciasto na świątecznym stole
OdpowiedzUsuńMasz racje Martuniu , musi być obowiązkowo :)
UsuńDanusiu super piernik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńWygląda dobrze, ale jak długo zachowuje świeżość, tzn. kiedy najwcześniej można go już upiec, że potem nie było spiętrzenia robót?
OdpowiedzUsuń3 dni przed Świętami.
UsuńU mnie leżał przez 5 dni i był super.
Dziękuję, chyba się skuszę. Radosnych Świąt życzę.
UsuńDanusiu u Ciebie już świętami pachnie :)
OdpowiedzUsuń