„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.
Bardzo smaczne ciasto na różne okazje i święta.
Dodatek frużeliny sprawił, że ciasto nie jest słodkie.
Składniki :
ciasto
jajka - 2 szt
miód - 3 łyżki
mąka - 1/2 kg
masło - 1 kost ( 200 g )
mleko - 2 łyżki
cukier - 0,5 szkl
soda - 1 łyżeczka
szczypta soli
Krem z kaszy manny:
mleko - 3 szkl
masło - 1 kost
kaszy manny - 10 łyżek
150 g cukru
Dodatkowo :
frużeliny z czarnej porzeczki - 200 g
słoiczek - frużeliny malinowej - 200 g
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać.
Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części.
Formę o wymiarach 35x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, tak samo postąpić z pozostałymi dwoma ciastami.
Krem z kaszy manny:
Mleko przelać do rondla, wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku, dalej ucierać.
Składanie ciasta:
Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużeliny wyłożyć połowę kremu z kaszy manny.
Przykryć drugim plackiem, frużelina malinowa i reszta kremu.
Przykryć trzecim plackiem.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce do następnego dnia.
Smacznego.
Przepysznie wygląda to ciasto :D
OdpowiedzUsuń