poniedziałek, 31 grudnia 2018

Seromakowiec

                                                                Seromakowiec





Przepyszne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje.
Ciasto
mąka -1,5 szkl
cukier -mniej niż pół szkl
proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
żółtka -2 szt
masło -125 g
cukier waniliowy -1 opak
Masa makowa:
 masa makowa - 850 g
białko jaj - 1 szt
jajka - 3 szt
aromat rumowy - kilka kropli
mąka ziemniaczana - 36 gram   ( 3 łyżki )
Masa serowa:
1,5 kg-  sera białego trzykrotnie zmielonego
150 g - masła
 1,5 szklanki cukru
budyń śmietankowy - 1 opak  ( 64 g )
 kilka kropel aromatu
  6 - jajek
Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
50  ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać.
Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki.
Masa makowa:
Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować.
Masa serowa:
Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać.
Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochu cukru, dalej ubijać, przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 32 × 22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop.
Polewa:
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia.
Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis zaczerpnięty ze strony:
Źródło

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)