Nóż firmy AMBITION
Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki.
Przepis z internetu źródło
Składniki :
500 g - dorsz lub mintaj mrożony, filety
2 - łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 - łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1,5 - łyżeczki soli
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2 - łyżki czubate kaszy manny
2 jajka
1 - łyżeczka soku z cytryny
Galareta :
1,5 - l wody
1/2 szt - selera korzeniowego
1- kawałeczek mały pora
3 - cebule
4 - średnie marchewki
1 - szt pietruszka, korzeń
do smaku - szczypta cukru
5 -kulek ziela angielskiego
3-listki laurowe
Dodatkowo
2 - jajka
1,5 - łyżki kukurydzy konserwowej, osączonej
1,5 - łyżki groszku konserwowego, osączonego
natka pietruszki
żelatyna w proszku - ilość na 1 litr płynu
Sposób przygotowania:
Warzywa obrane, opłukane, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut.
Następnie wywar przecedzić przez sito.
Odłożyć kawałek pietruszki i marchewkę
Ryby, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Dwa kawałki folii spożywczej rozłożyć na blacie, wyłożyć na nie porcję masy rybnej i uformować 2 wałki, zwinąć ścisło jak cukierek, związać końce sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
.
Dziekuje za przepis ,od lat szukam podobnego przepisu ktory robilam w dziecinstwie z Mama w dmu .Ten jest podobny Tylko byly dodawane gorzkie migdaly -dam znac jak mi wyszlo
OdpowiedzUsuńwow swietny przepis bede probowala to zrobic. awsze kupowalam gotowe galarety
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam.Cieszę się również z tego przepisu.Robiłam kilkakrotnie rybę w galarecie ale zawsze był w niej niedosyt smaków,ale też nie miałam tak dobrego przepisu.Dziękuję serdecznie.SMACZNYCH SWIAT>
OdpowiedzUsuń